Cynamonek ze śliwkami pod kruszonką kokosową

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaczne cynamonowe ciasto ze śliwkami, przełamane kokosową nutą!

  • 20 min

Składniki:

  • 2 blaszki o wymiarach 10x25cm
    Ciasto:
    3 jajka
    1 i ¼ szklanki cukru
    ¾ szklanki oleju
    2 i ¼ szklanki mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ok. 40 dag śliwek do wyłożenia ciasta

    Kruszonka:
    50g mąki
    30g margaryny
    30g cukru
    16g cukru waniliowego
    4 łyżki kokosu

Cynamonek ze śliwkami pod kruszonką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewać stopniowo olej i na koniec wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem i cynamonem. Ciasto przelać do dwóch blaszek pokrytych papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć wypestkowane i przekrojone na pół śliwki. Całość posypać kruszonką. Piec ok. 30 - 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
  • 2. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść palcami aż nabiorą postać drobnej kruszonki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy