Cykoria z mięsem

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam nadzieję, że ten przepis przyczyni się do rozpowszechnienia mało popularnej cykorii.

Składniki:

  • ● 25 dag mielonego mięsa
    ● 4 cykorie
    ● 4 plastry gotowanej szynki
    ● 2-3 łyżki mąki ziemn.
    ● 10 dag startego żółtego sera
    ● 200 ml śmietany
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa do mielonego mięsa
    ● starta gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cykoria z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cykorie przekrawamy wzdłuż na pół, odcinamy dolne części, wyjmujemy wewnętrzne liście. Połówki gotujemy na parze ok. 15 minut. Doprawione przyprawą mięso dzielimy na 4 porcje.
  • 2. Gotujemy śmietanę z solą, pieprzem i mąką wymieszaną z odrobiną wody, aż zgęstnieje. Doprawiamy gałką.
  • 3. Między 2 połówki cykorii wkładamy mięso. Roladki owijamy szynką i wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy sos, posypujemy serem.
    Pieczemy 20 minut w 220 °C. Podajemy z bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cykoria

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować