Cykoria nadziewana ryżem i otulona szynką Schwarcwaldzką

4.5 (189 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Muszę przyznać, że eksperymentowałam :) cykoria od dziś stała się kolejnym daniem w naszym domowym menu. Połączenie z szynką jest idealne- polecam!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cykoria: 4 sztuki
    - szynka Schwalwaldzka: 4 plastry
    - ryż długoziarnisty (woreczek): 1 opakowanie
    - parmezan: 40 gramów
    - świeże zioła (użyłam majeranku): 0.5 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz kolorowy (świeżo zmielony): 0.5 łyżeczki
    - papryczka chili (krojona w paski (użyłam gotowej marynowanej)): 2 łyżeczki
    - pomidory w puszcze krojone: 0.5 puszki
    - świeży majeranek (gałazki do przybrania): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cykoria nadziewana ryżem i otulona szynką schwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cykorię przekroić wzdłuż, wykroić z niej głąb, spryskać oliwą z oliwek
  • 2. Ugotowany ryż jeszcze ciepły zmieszać z parmezanem (odrobinę odłożyć do posypania wierzchu) dodać zioła, sól i pieprz.
  • 3. Faszerować ryżem wydrążone cykorie, na ich wierzchu rozłożyć po równo papryczkę chili i owinąć każdą sztukę szynką Schwalwaldzką. Posypać wierzch parmezanem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp 170' 30 minut.
    Po wyciągnięciu udekorować gałązkami majeranku.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować