cygańskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

ciasto jest bardzo chrupiące

  • 60 min

Składniki:

  • 1 ciasto;
    2 szkl,mąki
    3 łyzki oleju
    4 jaja
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    1łyżeczka sody oczyszczonej
    1 szkl orzechów siekanych
    6-8 jabłek np, renety
    1,5 szkl cukru

    2 ciasto;
    kruchy;
    40 dag mąki
    20 dag masła
    10 łyzek cukru
    4 żółtka

    bakaliowy ;
    3 żółtka
    2 białka
    1 szkl cukru
    0,5 szkl mąki
    3 szkl rodzynek
    1 szkl migdałów

    dzem pozeczkowy

    czekolada rozpuszczona na polewe

Cygańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cyganskie 1. 1 ciasto;jabłka obrac i pokroic w kostke , zasypac cukrem na ok. 1 godzine . make wymieszac z orzechami ,proszkiem i soda . żółtka wymieszac z olejem i połaczyc z jabłkomi wymieszac wsypac make i wymieszac . na koniec dodac ubita piane z białek i delikatnie wymieszac wyłozyc na duza blache i piec nazłoty kolor w temp. 180 stopni (sprawdzic patyczkiem czy ciast jest upieczone )

    2 ciasto;
    zagniesc składniki na ciasto kruche , schłodzic 30 min. rozwałkowac na 2 placki , pierwszy wyłozyc na blaszke-

    bakaliowe ; żółtka utrzec z połową cukru na puszysty krem . białka ubic z reszta cukru i szczypta soli . rodzynki i migdały spazyc , pozozstawic na chwile w wodzie ,odsaczyc i drobno pokroic , połaczyc z maka dodac żółtka i wymieszac i dodac delikatnie ubite białka wymieszac - wyłozyc na blaszke z ciastem kruchym - przykryc drugim ciastem krychym - piec ok 20 min w temp. 200 stopni

    na ciasto 2 wyłozyc dzem pozeczkowy i przykryc ciastem jabłkowym wierzch polac polewa

Porady

rodzynki i migdały przygotowyje wczesniej nawet dzien wczesniej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy