1.1 ciasto;jabłka obrac i pokroic w kostke , zasypac cukrem na ok. 1 godzine . make wymieszac z orzechami ,proszkiem i soda . żółtka wymieszac z olejem i połaczyc z jabłkomi wymieszac wsypac make i wymieszac . na koniec dodac ubita piane z białek i delikatnie wymieszac wyłozyc na duza blache i piec nazłoty kolor w temp. 180 stopni (sprawdzic patyczkiem czy ciast jest upieczone )
2 ciasto;
zagniesc składniki na ciasto kruche , schłodzic 30 min. rozwałkowac na 2 placki , pierwszy wyłozyc na blaszke-
bakaliowe ; żółtka utrzec z połową cukru na puszysty krem . białka ubic z reszta cukru i szczypta soli . rodzynki i migdały spazyc , pozozstawic na chwile w wodzie ,odsaczyc i drobno pokroic , połaczyc z maka dodac żółtka i wymieszac i dodac delikatnie ubite białka wymieszac - wyłozyc na blaszke z ciastem kruchym - przykryc drugim ciastem krychym - piec ok 20 min w temp. 200 stopni
na ciasto 2 wyłozyc dzem pozeczkowy i przykryc ciastem jabłkowym wierzch polac polewa
Porady
rodzynki i migdały przygotowyje wczesniej nawet dzien wczesniej
Komentarze