CYDROWE NALEŚNIKI Z JABŁKAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dodatek cydru idealnie komponuje się z nadzieniem, a że jest to napój z bąbelkami to świetnie napowietrza ciasto :)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 8 naleśników wielkości 22-24 cm:

    1 szkl nieczubata, mąki pszennej tortowej
    2 jajka kl L
    3 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    kilka kropel esencji waniliowej
    1/2 szkl cydru jabłkowego
    3/4 szkl mleka lub napoju migdałowego, sojowego lub ryżowego
    2 łyżeczki roztopionego masła
    Nadzienie:
    4 spore jabłka (jeśli są soczyste to nie podlewamy ich wodą)
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    ewentualnie 1-2 łyżki cukru jeśli jabłka były kwaśne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cydrowe naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, podlewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i zaczynamy je dusić do miękkości.
    2. Składniki na ciasto, razem z cydrem, mieszamy/miksujemy ze sobą i odstawiamy na bok na kilka minut.
    3. Smażymy następnie naleśniki na posmarowanej olejem patelni lub na suchej.
    4. Usmażone, układamy je jeden na drugim i przykrywamy talerzem ( to sprawi że zmiękną i łatwo będzie je nam formować w rulony czy koperty)
    5. Gotowe naleśniki napełniamy jabłkami i przed podaniem jeszcze delikatnie je podsmażamy z nadzieniem. Smacznego !!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Cydr Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować