Cydrowe faworki z maszynki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten przepis razem z cydrem wręczyła mi znajoma razem ze słowami- " masz i spróbuj, jak dla mnie cudo"

  • 60 min

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    5 dużych żółtek
    40 g masła
    30 g cukru pudru
    1/2 szklanki cydru
    olej lub smalec do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cydrowe faworki z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Masło rozpuszczam i studzę.
    Wszystkie składniki łączę w misce i szybko wyrabiam.




    Gdy składniki się już połączą, dzielę na 4 części i formuje wałki- takie ,żeby można je zmielić w maszynce do mięsa.
    Mielę.



    Ciasto ponownie szybko łączę w całość.
    Ponownie dzielę - jedną część bardzo cienko wałkuje, lekko posypując mąką.
    Resztę ciasta przykrywam.



    Rozwałkowane ciasto kroję na paseczki o szerokości 3 cm i długości około 5-6 cm.
    Olej lub smalec mocno rozgrzewam - ciasto wrzucone musi natychmiast się wynurzyć, ale nie nie może też być za gorące, bo faworki będą spalone.

Porady

podzieliłam ciasto na dwie części i tak przygotowywałam i smażyłam faworki. Jeżeli olej jest za gorący to wrzucam surowego ziemniaka pokrojonego na plastry. Smażę na złoty kolor, partiami, po kilka sztuk. Usmażone przekładam na ręcznik kuchenny lub serwetki do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypuję cukrem pudrem- ilość dowolna :D

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować