Cydrowe ciasteczka z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Cydr można wypić, ale można też zrobić ciasto cydrowe o delikatnym posmaku jabłek. Pomyślałam, że spróbować nie zaszkodzi i jak się okazało podczas degustacji pomysł był bardzo smaczny. Prosty i tani przepis na domowe aromatyczne ciasteczka. Czym nadziać takie ciasto?, oczywiście jabłkami z Sądecki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    25 dag margaryny
    1/2 szklanki cydru, ok 120 ml
    3 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli


    Dodatkowo:

    4 średnie jabłka
    2-3 łyżki miodu

Cydrowe ciasteczka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie do żywności i odkładamy do lodówki na min. 2 godziny, choć ja proponuje odłożyć je na całą noc.

    2. Jabłka obieramy i kroimy na drobne płaskie kawałki, dodajemy miód i delikatnie mieszamy.

    3. Schłodzone i wyleżakowane ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy szklanką kółeczka jak na pierogi, nadziewamy jabłkami i wierzch ciastka sklejamy za pomocą wody lub białka. Ciasteczka układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.

    4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, ciasteczka pieczemy ok. 25-30 minut, aż się przyrumienią. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy