Cydrowa/szampańska galaretka z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wsyp cukier i wlej 100 ml wody. Gotuj na małym ogniu. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia.
2.Do miski z lodowatą wodą włóż żelatynę. Po około 5 minutach wyciśnij wodę z żelatyny i przełóż ją do syropu cukrowego. Mieszaj do rozpuszczenia się składników.
3.Wsyp do mikstury miąższ granatu.
4.Delikatnie i po ściance garnka wlej do syropu cydr albo szampan. Zamieszaj.
5.Przelej płyn do szklanek/kieliszków i wstaw do lodówki na całą noc.
6.Jeżeli chcesz, aby owoce znajdowały się nie tylko na spodzie galaretki, musisz zamieszać galaretkę kiedy będzie tężeć (deser będzie mniej stabilny, więc lepiej go wtedy podawać w kieliszku, np. do wina).
Komentarze