Cydrowa/szampańska galaretka z granatem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo prosty przepis na smaczną galaretkę alkoholową. Deser idealny na romantyczną kolację :).

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • GALARETKA:
    - cukier: 100 gramów
    - granat: 1 sztuka
    - arkusze/listki żelatyny: 6 sztuk
    - szampan (albo gruszecznik): 500 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cydrowa/szampańska galaretka z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsyp cukier i wlej 100 ml wody. Gotuj na małym ogniu. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia.
  • 2. Do miski z lodowatą wodą włóż żelatynę. Po około 5 minutach wyciśnij wodę z żelatyny i przełóż ją do syropu cukrowego. Mieszaj do rozpuszczenia się składników.
  • 3. Wsyp do mikstury miąższ granatu.
  • 4. Delikatnie i po ściance garnka wlej do syropu cydr albo szampan. Zamieszaj.
  • 5. Przelej płyn do szklanek/kieliszków i wstaw do lodówki na całą noc.
  • 6. Jeżeli chcesz, aby owoce znajdowały się nie tylko na spodzie galaretki, musisz zamieszać galaretkę kiedy będzie tężeć (deser będzie mniej stabilny, więc lepiej go wtedy podawać w kieliszku, np. do wina).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Szampan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować