cycuszki Wenus

4.49 (165 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodka propozycja walentynkowa, której inspiracją był film z Juliette Binoche i Johnny Depp'em "Czekolada", czasem słodka, czasem, gorzka, na zimno i na gorąco, sprawia, że życie staje się przyjemniejsze.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki, najlepiej wiejskiej
    60 g cukru
    sól
    laska wanilii
    200 g gorzkiej czekolady
    250 g mlecznej czekolady
    200 g masła

    polewa:
    200 g gorzkiej czekolady
    100 g białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Czekoladki Trufle

Cycuszki wenus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę gotujemy z cukrem, odrobiną soli, miąższem z wanilii, dodajemy czekolady i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aż ostygnie.
  • 2. Masło ucieramy do białości i stopniowo mieszamy z masą czekoladową. Następnie napełniamy masą worek cukierniczy z gładką końcówką i wyciskamy kopczyki na papier do pieczenia. Wstawiamy do lodówki by zastygły.
  • 3. W między czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i maczamy w niej trufle. Czekamy, aż polewa zastygnie. Wtedy rozpuszczamy białą czekoladę i maczamy tylko wierzchołek trufli.

Porady

Do pralinek można dodać trochę ulubionego alkoholu. Żeby czekolada była błyszcząca warto ją temperować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować