Cycki murzynki

4.5 (142 ocen)

Przepis na to ciasto dostałam od cioci. Jest bardzo smaczne, szczególnie dla osób lubiących masy budyniowe oraz połączenie wiórek kokosowych i maku.

Składniki:

  • - 7 jaj
    - 2 szklanki cukru
    - 1 szklanka maku
    - 1 szklanka wiórków kokosowych
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 i 1/2 budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka)
    - 0,5 l mleka
    - 1 kostka masła(200g)
    - 30 dag biszkoptów
    - galaretka wiśniowa
    Polewa:
    - 1 gorzka czekolada
    - 1 mleczna czekolada
    - 125 g margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cycki murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szklankę cukru i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać mak, wiórki, mąkę ziemniaczaną i delikatnie połączyć. Piec 40 minut w 180 st.
  • 2. Żółtka, mleko, budyń, cukier waniliowy i 1 szklankę cukru dokładnie wymieszać, postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Po wystudzeniu masy budyniowej, utrzeć masło i dodawać po łyżce budyniu ciągle ucierając.
  • 3. Rozsmarować masę na zimne ciasto, ułożyć na niej biszkopty nasączone galaretką (przygotowanie galaretki według przepisu na opakowaniu) i wszystko zalać polewą czekoladową (Czekolady z margaryną rozpuścić na parze).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować