Delikatne soczyste mięso z piersi kurczaka połączone ze słonym oscypkiem i cierpko-słodko żurawiną, a do tego obsmażane ziemniaczki z rozmarynem, wszystko podane z konfiturą żurawinową. Będę nieskromna- wyszło pysznie.
60 min
Dla 4 osób
Trudny
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
3 łyżki suszonej żurawiny
5 dag oscypka
sól
pieprz
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
4 ziemniaki
papryka ostra w proszku
papryka słodka w proszku
świeży rozmaryn
sól
pieprz
1 łyżka masła
1.Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą pierś przeciąć w poprzek ostrym nożem, tak żeby uzyskać jak największą powierzchnię, jednocześnie nie uszkadzając mięsa. Następnie, najlepiej przez folię spożywczą mięso rozbić.
2.Piersi posypać z obu stron solą i pieprzem. W szerszej części mięsa ułożyć plasterki oscypka i żurawinę. Następnie zwinąć ciasno zgrabne roladki.
3.Na patelni rozgrzać olej. Roladki panierować w mące kukurydzianej, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu aby roladki usmażyły się w środku.
4.Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w posolonej wodzie. Jeszcze gorące obtoczyć w maśle i posypać przyprawami. Podsmażyć na złoto na patelni. Roladki podawać z gorącymi ziemniaczkami i konfiturą żurawinową. Smacznego!
Komentarze