Cycki góralki

4.5 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Delikatne soczyste mięso z piersi kurczaka połączone ze słonym oscypkiem i cierpko-słodko żurawiną, a do tego obsmażane ziemniaczki z rozmarynem, wszystko podane z konfiturą żurawinową. Będę nieskromna- wyszło pysznie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    3 łyżki suszonej żurawiny
    5 dag oscypka
    sól
    pieprz
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    olej rzepakowy do smażenia

    4 ziemniaki
    papryka ostra w proszku
    papryka słodka w proszku
    świeży rozmaryn
    sól
    pieprz
    1 łyżka masła

    Konfitura żurawinowa
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Cycki góralki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cycki góralki 1. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą pierś przeciąć w poprzek ostrym nożem, tak żeby uzyskać jak największą powierzchnię, jednocześnie nie uszkadzając mięsa. Następnie, najlepiej przez folię spożywczą mięso rozbić.
  • Cycki góralki 2. Piersi posypać z obu stron solą i pieprzem. W szerszej części mięsa ułożyć plasterki oscypka i żurawinę. Następnie zwinąć ciasno zgrabne roladki.
  • Cycki góralki 3. Na patelni rozgrzać olej. Roladki panierować w mące kukurydzianej, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu aby roladki usmażyły się w środku.
  • Cycki góralki 4. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w posolonej wodzie. Jeszcze gorące obtoczyć w maśle i posypać przyprawami. Podsmażyć na złoto na patelni. Roladki podawać z gorącymi ziemniaczkami i konfiturą żurawinową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Oscypek Pierś z kurczaka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować