Hej hej to znowu ja, wiecie co, chyba buraki dziś w nocy będą mi się śniły, może to nie dużo, ale na mój stan zdrowia to jednak za dużo, w sumie przerobiłam 12 kg. Podam wam przepis na ćwikłę do słoików. Przepis dała mi mama.
15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
4 kg dowolnych buraczków,
6 łyżek cukru,
1,5 łyżki soli drobnej,
3/4 szklanki octu 10 % ( szklanka 210 ml ),
2 słoiczki 180 g chrzanu tartego
Ćwikła z buraczków na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki umyć i ugotować do miękkości, z ugotowanych odlać wodę i pozostawić je do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu w buraczkach odciąć końce a następnie za pomocą rąk oczyścić ze skórki ( gdy buraczki są dobrze ugotowane skórka schodzi praktycznie po dotknięciu palcami ). Obrane - oczyszczone buraczki zetrzeć na tarce do ziemniaków.
2.Gdy mamy starte już wszystkie buraczki wtedy wsypać sól, cukier i wlać ocet całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników ze sobą, jak już wszystko wymieszane wtedy przełożyć chrzan ze słoiczków do buraków i również wymieszać do połączenia się składników. Gotowe buraczki z chrzanem przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i wstawić do garnka z wodą. Jak już się zagotuje woda ze słoikami zmniejszyć ogień i pasteryzować 15 minut. Po ugotowaniu pozostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia.
3.Ostygnięte słoiki z wklęśniętą pokrywką do środka ( to znak że dobrze są za pasteryzowane ) przenieść do piwnicy lub pozostawić w ciemnym chłodnym miejscu, nie wiem jak długo wytrzymują mama mówiła że nie psują się po pasteryzacji. taka swojska ćwikła to świetny dodatek do mięs i nie tylko. Mąż jadł na kolację do kiełbasy na gorąco i stwierdził że wyszła mega. Z podanych składników wyszło mi 12 słoików różnej wielkości.
Komentarze