ćwikła na zimę

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Taka tradycyjna ćwikła to wygodny sposób na szybki i zdrowy dodatek obiadowy dla zabieganych gospodyń. W zimie otwieramy słoik i gotowe. Dzięki temu że nie ma w niej octu nie tracimy cennych witamin.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg buraków czerwonych
    sól
    ocet jabłkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ćwikła Dodatki

Ćwikła na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Buraki ugotować w łupinach do miękkości (większe sztuki przed gotowaniem przekroić).
    2 Wystudzone buraki obrać .
    3. Zetrzeć na tarce według upodobań lub w robocie kuchennym na wiórki.
    4. Doprawić solą i octem jabłkowym.
    5. Gotową potrawę nałożyć do czystych słoików w odpowiedniej pojemności prawie do pełna. Zakręcić.
    6. Pasteryzować gotując 15-20 minut lub w piekarniku na sucho w temp 120 stopni przez 40- 60 minut w zależności od wielkości słoików. Duże słoiki pasteryzować o 10 minut dłużej.
    7. Dla przedłużenia trwałości do wielu lat można powtórzyć pasteryzację po upływie 24 godzin.


    gotowe buraczki przed podaniem doprawiamy według upodobań np. chrzanem pieprzem itd. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować