Taka tradycyjna ćwikła to wygodny sposób na szybki i zdrowy dodatek obiadowy dla zabieganych gospodyń. W zimie otwieramy słoik i gotowe. Dzięki temu że nie ma w niej octu nie tracimy cennych witamin.
Ćwikła na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Buraki ugotować w łupinach do miękkości (większe sztuki przed gotowaniem przekroić).
2 Wystudzone buraki obrać .
3. Zetrzeć na tarce według upodobań lub w robocie kuchennym na wiórki.
4. Doprawić solą i octem jabłkowym.
5. Gotową potrawę nałożyć do czystych słoików w odpowiedniej pojemności prawie do pełna. Zakręcić.
6. Pasteryzować gotując 15-20 minut lub w piekarniku na sucho w temp 120 stopni przez 40- 60 minut w zależności od wielkości słoików. Duże słoiki pasteryzować o 10 minut dłużej.
7. Dla przedłużenia trwałości do wielu lat można powtórzyć pasteryzację po upływie 24 godzin.
gotowe buraczki przed podaniem doprawiamy według upodobań np. chrzanem pieprzem itd. Smacznego!
Komentarze