" Ćwierkające" bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Taki pomysł na coś innego na śniadanie :)

Składniki:

  • - pół kostki drożdży
    - 2 łyżki cukru
    - 1 jajko
    - 1 szklanka mleka
    - 3 łyżki stopionego masła
    - pół kilo mąki + do podsypania
    - 2 łyżki oliwy do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

" ćwierkające" bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "Ćwierkające"bułeczki śniadaniowe 1. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i i 1 łyżką mąki, zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na ok, 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Kiedy zaczyn nam urośnie dodajemy jajko, masło, łyżkę soli i resztę mąki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrabiać należy do tej pory, aż pojawią się pęchęrze powietrza w cieście. Odkładamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając ciasto ściereczką.Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego jeden duży wałek a następnie kroimy w mniejsze kilku centymetrowe. Z każdego kawałeczka formujemy długi cienki wałek i zawijamy w supełek. Na jednym końcu supełka widelcem robimy ogonek ptaszka a drugim końcu formujemy główkę.
  • " Ćwierkające"bułeczki śniadaniowe 2. Róbcie tak jak umiecie i nie przejmujcie sie kształtem:) Ma być zabawnie a nie precyzyjnie ;) Na koniec układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Pieczemy w 180C ( przy termoobiegu- bez term. 200C) około 25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować