Ćwiartki z kurczaka pieczone w majonezie

  • wyświetlono: 206 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dziś wpadł mi do głowy pomysł na obiad odlotowy, nie wiele składników a obiad wyszedł przepyszny. Jak już wiecie lubię różnego rodzaju kombinacje podczas przygotowania moich posiłków. Jedni powiedzą że jestem beznadziejna zaś inni bardzo mnie chwalą i czerpią inspirację z moich przepisów, nie to że się chwalę jestem samoukiem, szkoła ukończona krawiecka lecz większą miłością obdarzyłam gotowanie.

142205009_3771695796233324_4117472703936438942_o
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg ćwiartek z kurczaka 4 sztuki,

330 ml coli,

3 czubate łyżki majonezu,

1 łyżka przyprawy do kurczaka,

0,5 łyżki papryki słodkiej w proszku,

150 ml przegotowanej wody.

Sposób przygotowania przepisu:

Ćwiartki z kurczaka pieczone w majonezie

  • obiad1. Ćwiartki kurczaka oczyścić i dokładnie umyć. Przełożyć umyte na durszlak lub ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru wody. Osuszone ćwiartki przełożyć do miski i zalać je colą pozostawić na około godzinę co jakiś czas przekręcając mięso aby równo się wymoczyło.
  • obiad2. Pod koniec czasu moczenia się ćwiartek przygotować pastę z majonezu w której zanurzymy ćwiartki z kurczaka. Do miski dodać majonez oraz przyprawy czyli przyprawę do kurczaka oraz paprykę czerwoną i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się całości.
  • obiad3. Jak już mamy przygotowaną pastę a z ćwiartek została odlana cola, wtedy ćwiartki osuszyć, przełożyć do pasty majonezowej i dokładnie w niej natrzeć ćwiartki aby cała przygotowana pasta objęła całe mięso odstawić na piętnaście minut. Po upływie czasu na blaszce od piekarnika położyć folię aluminiową a na niej ułożyć przygotowane ćwiartki. Piec w nagrzanym piekarniku ustawionym na 220 stopni przez godzinę w zależności od piekarnika do miękkości mięsa i ładnego zarumienienia , mięso jeden raz przekręcić, piętnaście minut przed końcem pieczenia podlać wodą.
  • obiad4. Przepraszam ale przez nieuwagę i zapach roznoszony po całym mieszkaniu zapomniałam zrobić foto po upieczeniu ćwiartek. Ale mięso jest wyraźnie widoczne przy podaniu. Obiad podałam z ziemniakami okraszonymi sosem z mięsa oraz surówką z cebuli i pomidorów w śmietanie. Mięsko z wierzchu ma bardzo chrupiącą skórkę a w środku jest soczyste i bardzo ładnie odchodzi od kości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Drugie danieobiadćwiartki pieczone w majonezie

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone ćwiartki z kurczaka z pieczarkami i kukurydzą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pieczone ćwiartki z kurczaka z pieczarkami...

Jak nie macie pomysłu na obiad,...

ćwiartki

Dodane przez: Agnieszka 72

Ćwiartki pieczone w piekarniku

Dziś sobota więc się kręci robota,...

ćwiartki

Dodane przez: Agnieszka 72

Ćwiartki z kurczaka pieczono - duszone

Dziś piękna słoneczna niedziela...

obiad

Dodane przez: Agnieszka 72

Ćwiartki kurczaka pieczone z czosnkiem niedźwiedzim

Jak już wiecie dziś urodzinowo...

Pieczone ćwiartki zindyka w warzywach

Dodane przez: Magster

ĆWIARTKI Z INDYKA PIECZONE W WARZYWACH

Lubię przygotowywać indyka zwłaszcza...

ćwiartki z pieprzowymi ziemniaczkami

Dodane przez: justi2401

Ćwiartki kurczaka pieczone z pieprzowymi...

Obiad który praktycznie robi się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE