Ćwiartki kurczaka w sosie śmietano - koperkowym

  • wyświetlono: 153 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dziś piątek, piąteczek a u mnie jak zwykle inaczej niż u każdego. Inni w piątek zazwyczaj mają rybkę ja nie ponieważ rybę jadam tylko jak najdzie mnie ochota dziś mam ćwiartki w sosie. Pewnie lubicie taki zestaw obiadowy bo ja bardzo nie to że jest mięso lecz dlatego że są już młode ziemniaki no i sałata którą uwielbiam na słodko - kwaśno mogę taką sałatę jeść nawet do kanapek.

received_2471785803121630
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

4 ćwiartki z kurczaka,

4 łyżki oleju,

1,5 łyżki przyprawy chimichurri do mięs i drobiu lub przyprawy do kurczaka,

2 czubate łyżki śmietany 18 %,

1 łyżka mąki pszennej,

1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,

0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,

2 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),

1 mały pęczek kopru 15 g.

Sposób przygotowania przepisu:

Ćwiartki kurczaka w sosie śmietano - koperkowym

  • obiad1. Ćwiartki z kurczaka umyć i osuszyć. Przełożyć do miski obsypać przyprawą wlać olej i dokładnie wymieszać aby przyprawa objęła całe ćwiartki. Tak przygotowane mięso przykryć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki.
  • obiad2. Następnego dnia tuż przed robieniem obiadu ćwiartki ponacinać w miejscu ze skórą. Patelnię suchą rozgrzać i ułożyć na niej ćwiartki skórą w stronę patelni, podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
  • obiad3. Jak już mamy ładnie podsmażone ćwiartki wlać do nich wodę dodać suszoną włoszczyznę oraz pół łyżeczki przyprawy z solą. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem co raz przekręcając mięso aby równo się udusiło. Gdy mięso jest już mięciutkie i prawie się rozpada czyli oddziela się od kości dodać koper pokrojony i jeszcze chwilkę podgotować.
  • obiad4. W czasie gdy ćwiartki z koprem gotują się na wolniutkim ogniu, śmietanę rozrobić z mąką i gorącym sosem z mięsa tak aby nie było grudek. Zalać śmietaną mięso w którym pozostała szklanka wody i zagotować całość do powstania fajnego gęstego sosu.
  • obiad5. Tak przygotowane ćwiartki z kurczaka podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz polanymi sosem z mięsa który zrobiłam oraz sałata masłowa ze szczypiorkiem na słodko - kwaśno ze śmietaną. Jak dla mnie najlepsze danie, a mięso wyszło super soczyste i kruche bardzo ładnie odchodziło od kości. Do popicia podałam zimną maślankę prosto z lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Drugie danieobiadćwiartki w sosie

Komentarze

Podobne przepisy

Ćwiartki z kurczaka

Dodane przez: Kasiella

Ćwiartki z kurczaka pieczone w sosie pomarańczowo-miodowym

Idealne danie obiadowe na każdą...

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym

Dodane przez: anjaa

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym

Postanowiłam zrobić na obiad klopsiki...

Karkówka w sosie koperkowym

Dodane przez: jania

Karkówka w sosie koperkowym

Pyszne, rozpływające się w ustach...

kurczak z fasolką szparagową

Dodane przez: Paula25

Kurczak z fasolką szparagową w sosie koperkowym

Fasolka szparagowa jest lekka i...

Pulpeciki w sosie koperkowym

Dodane przez: jolantagłówka

Pulpeciki w sosie koperkowym

Wspaniałe! Delikatne, skąpane w...

Mini roladki z kurczaka w sosie musztardowo koperkowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Mini roladki z kurczaka w sosie musztardowo...

Takie obiady to ja uwielbiam. Mięso...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE