ĆWIARTKI KURCZAKA PIECZONE Z SOSEM TERIYAKI I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Duży i aromatyczny kawał mięcha! Idealny na niedzielny obiad. :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka,
    3 łyżki oleju,
    łyżka sosu teriyaki,
    łyżeczka curry,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
    czubata łyżeczka majeranku,
    papryczka chili peperoncini,
    3 większe ząbki czosnku,
    papryka słodka.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Ćwiartki kurczaka pieczone z sosem teriyaki i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowuję marynatę do kurczaka z oleju, sosu teriyaki i przypraw - soli, majeranku, czosnku niedźwiedziego, curry i rozgniecionej papryczki. Dokładnie nacieram kurczaka.
    Mięso układam na blaszce do pieczenia, posypuję słodką papryką, a pomiędzy układam rozgniecione ząbki czosnku. Odkładam przykryte do lodówki na minimum 12 godzin.
    Kurczaka piekę pod przykryciem w 180 stopniach około 90 minut, następnie bez pokrywki kolejne 20 minut (aż mięso się zarumieni).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować