Witajcie jak wam mija niedzielne popołudnie? Mam dziś dla was przepyszną propozycję obiadową, może zechcecie skorzystać, ponieważ przepis jest warty wykonania za co ręczę moim nazwiskiem.
5 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1,300 kg ćwiartek kurczaka - 4 sztuki,
6 łyżek płynu magi,
100 g mieszanki warzywnej marchew z pietruszką - słupki,
3 łyżki masła prawdziwego
Ćwiartki kurczaka moczone w płynie magi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartki kurczaka opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym następnie ponacinać je od strony skóry, wlać płyn z oryginalnej magii i dokładnie wetrzeć w mięso kurczaka. Natarte w płynie ćwiartki kurczaka pozostawić na noc w lodówce.
2.Tuż przed przygotowywaniem obiadu wyjąć ćwiartki z lodówki, do naczynia żaroodpornego wyłożyć masło na masło ułożyć ćwiartki wraz z zawartością płynu i posypać mieszanką warzywną w formie słupków marchwi i pietruszki. Tak przygotowane wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 220 stopni i piec 1 godzinę i 45 minut co jakiś czas obracając mięso, 10 minut przed końcem pieczenia obrócić mięso skórą ku górze i nastawić piekarnik na 250 stopni aby skóra ładnie się zarumieniła.
3.Upieczone chrupiące z wierzchu i kruche w środku ćwiartki podałam z ziemniakami oraz surówką z wczorajszych tartych buraczków z dodatkiem czerwonej cebulki oraz olejem. Polecam tak upieczone mięso z kurczaka będziecie zachwyceni smakiem i zapachem który roznosi się po całym mieszkaniu.
Komentarze