Ćwiartki kurczaka duszone w piwie

4.49 (169 ocen)

Moja propozycja na niedzielny obiad: ,,Ćwiartki kurczaka duszone w piwie,,Panowie będą zachwyceni widokiem takiego dania, a zapewniam Was ,że zapach jaki rozchodzi się podczas duszenia jest nieziemski ! A wiec do dzieła! Zabierajcie się do duszenia.

Składniki:

  • -4 ćwiartki z kurczaka
    -butelka piwa

    Marynata :
    -100 ml oliwy lub oleju rzepakowego
    -2 łyżki octu jabłkowego
    -1łyżka sosu sojowego ciemnego
    -4 ząbki czosnku
    -łyżeczka mielonego kminku
    -łyżeczka curry
    -łyżeczka papryki słodkiej
    -pół łyżeczki papryki ostrej
    - sól wg. uznania
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ćwiartki kurczaka duszone w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  ,,Ćwiartki kurczaka duszone w piwie,, 1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować .Natrzeć ćwiartki kurczaka marynatą i najlepiej odstawić na noc do lodówki. Następnie obsmażamy ćwiartki z każdej strony do zrumienienia. Pozostałą w naczyniu marynatę wlewamy na patelnię w której smaży się kurczak ,podlewamy piwem i dusimy pod przykryciem 50 min. Proszę się nie zrażać goryczkowatym smakiem wywaru . Zapewniam, że mięso z tej goryczki nie ma ani grama .Po tym czasie wstawiamy naczynie bez przykrycia z ćwiartkami kurczaka na parę minut do piekarnika i przypiekamy mięso tylko z góry aby skórka się przypiekła. Kiedy już skórka się zrumieniła wykładamy ćwiartki na talerz. Ja podałam do kurczaka ćwikłę z chrzanem i puree ziemniaczane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować