Ciasto Cuszima z galaretką

0 (0 ocen)

Pyszne,bardzo efektowne ciasto

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    7 jajek
    1 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    2-3 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:

    1/2 l mleka
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
    25 dag masła
    3 łyżki cukru kryształ

    Masa truskawkowa:
    ok 700 g truskawek(mogą być mrożone)
    2 galaretki truskawkowe

    Masa śmietankowa:
    1/2 l śmietany kremówki
    1 galaretka truskawkowa lub 2 śmietan-fix
    1-2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    duża paczka okrągłych biszkoptów
    2 galaretki truskawkowe
    truskawki na wyłożenie na wierzch

Ciasto cuszima z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka.Następnie mąkę zmieszaną z pr do pieczenia,na końcu kakao i całość lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 180st C.
  • 2. 2. Masa budyniowa:
    Z mleka,cukru,budyniu ugotować budyń.Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.
  • 3. 3.Masa truskawkowa:
    Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki,dobrze wymieszać i lekko zagotować.
  • 4. 4.Masa śmietankowa:
    Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Śmietanę ubić,dodać cukier i tężejącą galaretkę lub śmietan-fix.
  • 5. 5.Przełożenie ciasta:
    Biszkopt ciemny+masa budyniowa+1/2 masy truskawkowej+biszkopty+1/2 masy truskawkowej+masa śmietankowa+ truskawki+tężejące galaretki truskawkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy