CURRYWURST (niemiecki przysmak - kiełbaska w pomidorowym sosie curry)

4.51 (198 ocen)

  • 25 min

Przepis na niemiecki "fastfood", czyli kiełbaski w pomidorowym sosie curry. W Berlinie knajpki z tym przysmakiem można znaleźć właściwie na każdej ulicy. Ja jem za każdym razem, gdy tam jadę :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.

  • 25 min

Składniki:

  • dla dwóch osób:
    4 małe kiełbaski (użyłam chudych śląskich)
    1 łyżka oleju
    1 mała cebula, pokrojona w piórka
    200 ml ketchupu (3/4 szklanki)
    100 ml wody
    1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka octu z białego wina
    1 łyżka miodu
    1/2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
    1 łyżka przyprawy curry
    szczypta pieprzu cayenne

    Dodatkowo:
    curry do posypania potrawy

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Currywurst (niemiecki przysmak - kiełbaska w pomidorowym sosie curry) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Podsmażamy aż do zeszklenia, około 5 minut. Dodajemy koncentrat, wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ketchup, miód i ocet, mieszamy i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę przyprawy curry, szczyptę pieprzu cayenne i 1/2 łyżki sosu Worcestershire (nie jest konieczny, ale pozostawia ciekawy posmak).
  • 2. W między czasie na patelni porządnie przesmażamy kiełbaski - muszą być złociste i chrupiące.
  • 3. Na półmisek wykładamy przygotowany sos, na niego kładziemy kiełbaski, a całość posypujemy od serca przyprawą curry (ja dodałam 4 szczypty, więc coś około 2 łyżeczek). Podajemy z chlebem lub frytkami. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować