Curry z wieprzowiną i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, dokładnie wytrzeć i pokroić w kostkę (ok. 1,5 cm). Paprykę opłukać i pokroić w paski. Papryczkę chilli drobno pokroić.
2.Ananasa obrać, wykroić środek i pokroić w kostkę. Jedną ćwiartkę ananasa zmiksować blenderem na puree.
3.Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone mięso, oprószyć lekko solą i obsmażyć je z każdej strony.
Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną paprykę i smażyć kilka minut razem. Zmniejszyć ogień i dodać pastę curry. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.
4.Dodać pozostałe składniki: mus oraz pokrojonego ananasa, drobno pokrojoną papryczkę chilli, sos ostrygowy oraz mleko kokosowe.
5.Dusić do miękkości mięsa i zredukowania sosu na wolnym ogniu. Jeśli zajdzie potrzeba podlewać niewielką ilością wody. Można zwiększyć pikantność potrawy i doprawić większą ilością pasty lub chilli.
Porady
Danie podać z ryżem, świetnie tez smakuje z kaszą bulgur, który jest pyszny i zdrowy.
Komentarze