Curry z warzywami

4.5 (196 ocen)

  • 45 min

Świetnie rozgrzewa nawet w najchłodniejsze dni!

  • 45 min

Składniki:

  • • 0,25 kg schabu
    • brokuł
    • 0,5 kg fasolki szparagowej
    • Pół puszki kukurydzy
    • 2 marchewki
    • 100 ml przecieru pomidorowego
    • kostka rosołowa
    • 2 łyżki curry
    • 1 łyżka czerwonej papryki
    • sól, pieprz do smaku
    • łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokrój w paski, obtocz w pół łyżeczce curry i przesmaż na łyżce oleju przez około 5 minut. Dorzuć umytą, obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Smaż jeszcze 2-3 minuty.
  • 2. Przygotuj 1 l bulionu z kostki rosołowej i zalej nim mięso z marchewką. Dodaj przecier pomidorowy, curry i czerwoną paprykę. Wymieszaj dokładnie i gotuj na dużym ogniu 5 minut, aż składniki przejdą zapachem curry.
  • 3. Umyj fasolkę szparagową (lub rozmroź jeśli używasz mrożonej) i dodaj do mięsa z marchewką. Następnie brokuł blanszuj: wrzuć na gotującą się wodę i gotuj około 3 minuty, tak aby nie stracił koloru. Dodaj do gotującego się curry razem z kukurydzą. Całość podgrzewaj do momentu aż warzywa będą miękkie.

Porady

Curry można podawać z ryżem lub z ziemniakami. Ziemniaki możesz ugotować osobno lub wrzucić do smażącego się schabu i gotować w bulionie. Pamiętaj jednak żeby pokroić je w drobne kawałki i gotować curry dłużej – tak by ziemniaki się ugotowały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.42 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Zupa Curry

To może cię zainteresować