Curry z kurczaka z kalafiorem i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w niedużą kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju (nie rumienimy). Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do zeszklenia cebuli. Lekko solimy i oprószamy przyprawą curry.
2.Kalafiora dzielimy na małe różyczki, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Kalafiora i papryczkę dodajemy do mięsa, mieszamy, wlewamy gorący rosół i dusimy potrawę na małym ogniu pod przykryciem, aż kalafior będzie półtwardy.
3.Śliwki przekrajamy wzdłuż na połówki, wyjmujemy pestki, a połówki śliwek kroimy w paseczki i dodajemy potrawy, dusimy jeszcze chwilę. Ewentualnie doprawiamy solą.
4.Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w jogurcie, wlewamy do mięsa, mieszamy dokładnie i zagotowujemy. Wsypujemy zieloną pietruszkę i mieszamy. Curry podajemy z ugotowanym oddzielnie ryżem.
Porady
Jeśli lubimy gęsty sos - nabieramy bardziej czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, jeśli wolimy sos rzadszy, wtedy bardziej płaskie.
Komentarze