Curry z kurczaka z kalafiorem i śliwką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny sos mięsno - warzywny z orientalną nutą.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
    1 duża cebula
    1 mały kalafior
    8 śliwek węgierek
    1 mała ostra czerwona papryczka
    1 szklanka rosołu
    180 g jogurtu naturalnego (mały kubek)
    3 łyżki oleju
    sól
    2 płaskie łyżeczki curry w proszku
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Sosy

Curry z kurczaka z kalafiorem i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w niedużą kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju (nie rumienimy). Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do zeszklenia cebuli. Lekko solimy i oprószamy przyprawą curry.
  • 2. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Kalafiora i papryczkę dodajemy do mięsa, mieszamy, wlewamy gorący rosół i dusimy potrawę na małym ogniu pod przykryciem, aż kalafior będzie półtwardy.
  • 3. Śliwki przekrajamy wzdłuż na połówki, wyjmujemy pestki, a połówki śliwek kroimy w paseczki i dodajemy potrawy, dusimy jeszcze chwilę. Ewentualnie doprawiamy solą.
  • 4. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w jogurcie, wlewamy do mięsa, mieszamy dokładnie i zagotowujemy. Wsypujemy zieloną pietruszkę i mieszamy. Curry podajemy z ugotowanym oddzielnie ryżem.

Porady

Jeśli lubimy gęsty sos - nabieramy bardziej czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, jeśli wolimy sos rzadszy, wtedy bardziej płaskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować