Curry z krewetkami wakame i grzybami

5 (1 ocen)

  • 29 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Aromatyczne curry które podałam z czarnym ryżem,krewetkami watakame i grzybami schitake. Do to moje ulubione wędzone tofu. Trochę Azji na talerzu w te zimowe dni. Rozgrzewające syte danie które przenosi nas z klimat orientalny.

  • 29 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki:

    2 łyżki pasty curry

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    500 ml bulionu warzywnego

    300 ml mleczka kokosowego

    1 papryka czerwona

    200 g krewetki

    papryczka chili

    1/2 szklanki ryżu czarnego

    1 garść mała algi wakame

    1 garść mała grzyby schitake

    100 g tofu wędzone

    sól, pieprz, mix ziół, czarny sezam, kawałek imbiru

    2 łyżki pasaty pomidorowej

    1 cytryna
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Curry

Curry z krewetkami wakame i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Krewetki odmrażam, osuszam przekładam do miseczki. Dodaję dwie łyżki oliwy, sól, pieprz, chili, zioła i odstawiam na godzinę.

    Cebulę, czosnek,imbir kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję passatę, pastę curry, paprykę pokrojoną i chwilę smażę. Wlewam bulion i gotuję około 15 minut. Na końcu wlewam mleczko kokosowe i zagotowuję. Doprawiam sokiem z limonki

    Grzyby namaczam w ciepłej wodzie 30 minut. Potem je gotuję około 10 minut. Odcedzam i kroję. Algi zalewam wodą, napęcznieją i zrobi się ich dużo. Tofu kroję w kostkę i przesmażam na oleju. Na tej samej patelni przesmażam krewetki po minucie z każdej strony.

    Curry podaję z ryżem, grzybami, algami,tofu,chili, krewetkami i sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Algi Makaron Grzyby shitake

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować