Aromatyczne curry które podałam z czarnym ryżem,krewetkami watakame i grzybami schitake. Do to moje ulubione wędzone tofu. Trochę Azji na talerzu w te zimowe dni. Rozgrzewające syte danie które przenosi nas z klimat orientalny.
Curry z krewetkami wakame i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Krewetki odmrażam, osuszam przekładam do miseczki. Dodaję dwie łyżki oliwy, sól, pieprz, chili, zioła i odstawiam na godzinę.
Cebulę, czosnek,imbir kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję passatę, pastę curry, paprykę pokrojoną i chwilę smażę. Wlewam bulion i gotuję około 15 minut. Na końcu wlewam mleczko kokosowe i zagotowuję. Doprawiam sokiem z limonki
Grzyby namaczam w ciepłej wodzie 30 minut. Potem je gotuję około 10 minut. Odcedzam i kroję. Algi zalewam wodą, napęcznieją i zrobi się ich dużo. Tofu kroję w kostkę i przesmażam na oleju. Na tej samej patelni przesmażam krewetki po minucie z każdej strony.
Curry podaję z ryżem, grzybami, algami,tofu,chili, krewetkami i sezamem.
Komentarze