Curry z krewetkami i rybą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Krewetki, mleko kokosowe, pikantna pasta curry to moje smaki. Warto ich spróbować...

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 kg krewetek (dużych)
    2 płaty odfiletowanej ryby morskiej (mintaj, morszczuk)
    1 cebula
    4-5 ząbki czosnku
    kawałek świeżego imbiru
    1 papryka
    2 łodyżki selera naciowego
    1-2 łyżki czerwonej pasty curry
    1 puszka mleka kokosowego
    4 łyżki oleju
    sól
    ryż do podania

Curry z krewetkami i rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotuj warzywa. Obierz lub umyj. Cebule pokrój w kostkę, selera w cienkie plasterki, paprykę w paski lub kostkę. Imbir i czosnek posiekaj.
  • 2. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej, wrzuć wszystkie warzywa, oprósz lekko solą i obsmaż je uważając aby zbytnio nie zrumienić.

    Do warzyw dodaj pokrojone płaty ryby oraz łyżkę pasty curry (z pastą należy postępować ostrożnie), smaż chwilę mieszając całość. Ryba się rozpadnie, ale ona ma stanowić tylko "tło" dla krewetek.
  • 3. Dodaj krewetki. Jeśli dodajesz krewetki surowe smaż chwilę aby zmieniły kolor z szarego, jeśli korzystasz z ugotowanych, możesz od razu wlać mleko kokosowe. Gotuj chwilę razem ewentualnie doprawiając solą i pastą curry.

Porady

Danie podaj z ryżem bądź makaronem ryżowym lub sojowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy