Curry z jagnięcej wątróbki

  • wyświetlono: 300 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dobrze doprawione curry z wątróbki z ziemniakami to syta propozycja na jesienno-zimowe popołudnia.

cosik
  • 4 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

-500 g wątróbki jagnięcej
-2 duże ziemniaki
-1 duża cebula
-2 łyżeczki pasty czosnkowej albo 3 ząbki świeżego czosnku
-1 łyżeczka pasty imbirowej lub startego świeżego imbiru
-1/2 łyżeczki kardamonu
-4 goździki
-2 laski cynamonu
-1/2 łyżeczki kurkumy
-2 łyżeczki chilli
-2 łyżeczki kolendry
-czubata łyżeczka garam masala
-1 łyżeczka masła klarowanego
-olej
-sól

Sposób przygotowania przepisu:

Curry z jagnięcej wątróbki

  • 1. Wątróbkę umyć, oczyścić. Pokroić w nieduże kawałki. Obgotować w wodzie przez kilka minut. Odłożyć na talerz.
    Przygotować marynatę. Pastę czosnkową (lub czosnek przeciśnięty przez praskę) wymieszać z pastą imbirową/startym imbirem, połową kurkumy i papryczki chilli i odrobiną soli. Do marynaty włożyć obgotowaną wątróbkę. Przykryć i odstawić na około godzinę w temperaturze pokojowej.
    Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i przesmażyć ziemniaki do delikatnego zrumienienia. Odłożyć na talerz.
    Na tej samej patelni rogrzać dodatkową łyżkę oleju. Wyłożyć kardamon, cynamon i goździki, przesmażyć dłuższą chwilę na małym ogniu dla uwolnienia aromatów. Dodać posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pozostałe przyprawy, Całość dokładnie wymieszać.
    Do tak przygotowanej bazy włożyć zamarynowaną wątróbkę. Smażyć około 15 minut co chwila mieszając, by nic nie przywarło do dna. Po tym czasie dodać pół szklanki wody i kontynuować smażenie jeszcze kilka minut.
    Dodać ziemniaki i zalać 2 szklankami wody. Dusić pod przykryciem około 20-30 minut. Po tym czasie dodać masło klarowane i dusić do ospowiedniej konsystencji (zazwyczaj około 10 minut). Jeżeli istnieje taka potrzeba, doprawić do smaku solą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowewątróbkagaram masalaimbirziemniakipodrobycurryWĄTROBArozgrzewającepotrawka z wątróbkiwątroba jagnięcawątróbka jagnięcacurry z wątróbkicurry z ziemniakami

Komentarze

Podobne przepisy

wątróbka z cebulką

Dodane przez: Magda_Z

Wątróbka drobiowa z cebulką

Klasyczny sposób przygotowywania...

duszona wątróbka z miodem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Duszona wątróbka z miodem

Wątróbka na szybko.

Soczewica curry z kurczakiem

Dodane przez: Bilcia

Soczewica curry z kurczakiem

Pyszne, szybkie i bardzo łatwe...

image-1lf777k

Dodane przez: ursmurfy

Przepyszna potrawka jagnięca tagine z ryżem

Potrawa jest niezwykle aromatyczna....

Wątróbka duszona z warzywami

Dodane przez: Aneta_77

Wątróbka duszona z warzywami

Pyszne, syte danie obiadowe z wątróbki.

kotlety jagnięce z kapustą z burakami

Dodane przez: PolskaGotuje

Kotlety jagnięce z podkiszoną kapustą

Przepis pochodzi od mojej przyjaciółki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE