Curry z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Zgadzamy się z Woodym Allenem. Niepodważalnie. Niezmiennie. I bardzo nieoryginalnie. Curry to miłość kapryśna, wymagająca, lecz właśnie "ta jedyna".

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż basmanti: 300 gramów
    - fasolka szparagowa: 400 gramów
    - filet z piersi kurczaka: 2 sztuki
    - pomidor: 3 sztuki
    - cebula biała: 3 sztuki
    - marchewka: 3 sztuki
    - starty korzeń imbiru: 2 łyżki
    - ząbek czosnku: 2 sztuki
    - mleczko z 1 kokosa: 1 sztuka
    - papryczka chilli: 1 sztuka
    - suszona papryczka chilli: 1 sztuka
    - garam masala: 4 łyżki
    - przecier pomidorowy: 400 gramów
    - jogurt grecki: 0.5 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - kurkuma: 1 szczypta
    - curry: 1 sztuka
    GARAM MASALA:
    - nasiona kuminu: 4 łyżki
    - nasiona kolendry: 4 łyżki
    - nasiona kardamonu: 2 łyżki
    - pokruszona laska cynamonu: 1 sztuka
    - goździki: 2 łyżeczki
    - gałka muszkatowłowa: 2 łyżeczki
    - kurkuma: 2 łyżeczki
    - szafran: 0.5 łyżeczki
    - imbir: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Garam Masala. Przyprawy prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, następnie ucieramy je w moździerzu lub młynku do kawy na jednolitą masę. Przechowujemy w szczelnym słoiczku. Korzystamy często.
  • 2. A teraz curry. Kluczowa jest organizacja pracy, potrzebujemy czterech palników, trzech garnków w tym jednego szerokiego, płytszego o grubszym dnie oraz patelni. Zaczynamy od przygotowania kluczowych składników.
  • 3. Garnek 1.: oczyszczoną fasolkę wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem i parzymy przez 5 min. Lekko miękką odcedzamy, hartujemy zimną wodą i odstawiamy na bok.
  • 4. Garnek 2.: w dużej ilości lekko osolonego wrzątku gotujemy ryż basmanti. Należy uważać, by go nie przegotować, wystarczy ok. 10 min. Odsączamy i odstawiamy na bok.
  • 5. Patelnia: oliwę z oliwek mieszamy z łyżką mieszanki garamy masala. W takiej marynacie obtaczamy pokrojoną w paski pierś kurczaka. Po 10 minutach marynowania smażymy kurczaka na patelni. Zrumienionego odstawiamy na bok.
  • 6. Garnek 3. o szerokim dnie i kulminacja gotowania: wszystko przygotowujemy w jednym naczyniu, co kilka chwil dodając kolejne składniki. Skrojoną w piórka cebulę podsmażamy w garnku przy udziale dwóch łyżek masła i łyżki oliwy z oliwek. Po chwili dodajemy sparzone, obrane z skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory oraz starte za pomocą obieraczki do warzyw młode marchewki. Dodajemy pozbawioną pestek, pokrojoną w cieniutkie plasterki papryczkę oraz jej suszoną siostrę. Po chwili umieszczamy przecier, garam masalę, starty imbir i czosnek. Gotujemy kilka minut, co jakiś mieszając.
  • 7. Gdy wszystkie składniki, zmiękną, połączą się, nabiorą aromatu, a sos odpowiedniej gęstości, dodajemy kurczaka oraz fasolki. Gotujemy przez chwilę, delikatnie mieszając i uważając, by nie uszkodzić fasolek. Finalnie dodajemy mleczko kokosowe oraz jogurt, mieszamy i kosztujemy. Nutka orientu w połączeniu z fasolką szparagową z polskiego ogródka winna zwalić nas z nóg.
  • 8. W razie konieczności dorzucamy szczyptę sproszkowanego curry. Podajemy z przygotowanym wcześniej ryżem basmanti. Uwielbiamy curry o intensywnym aromacie, lecz mając na uwadze gości, których ewentualnie częstujemy, stawiamy na stole niewielką miseczkę z gęstym jogurtem, dzięki któremu złagodzimy smak potrawy.

    P.S. Z powodzeniem danie możemy przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy pominąć filet z kurczaka - fasolka z powodzeniem zapewni właściwą fakturę :)

    Smaczego życzą,
    Mr. & Mrs. Sandman
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować