Curry z cieciorką i szpinakiem

4.5 (151 ocen)

  • 5 min

Kremowe, sycące i bardzo zdrowe orientalne danie ze szpinakiem i cieciorką

  • 5 min

Składniki:


  • cieciorka 100g,
    zalewa z cieciorki 2 łyżeczki,
    szpinak 100g,
    1 cebula czerwona,
    2 ząbki czosnku,
    imbir starty 1 łyżeczka,
    kmin 3/2 łyżeczki,
    kurkuma 1/4 łyżeczki,
    curry 1/2 łyżeczki,
    szczypta chili,
    sól,
    koncentrat pomidorowy 3/2 łyżeczki,
    jogurt naturalny 180g

Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Curry z cieciorką i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Curry z cieciorką i szpinakiem 1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na patelni.
  • Curry z cieciorką i szpinakiem 2. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir i smażymy chwilkę razem. Kolejno dodajemy kmin, curry i kurkumę, chili - i mieszając smażymy około 1 minuty.
  • Curry z cieciorką i szpinakiem 3. Następnie dodajemy szpinak i smażymy wszystko razem do momentu aż liście szpinaku będą miękkie.
  • Curry z cieciorką i szpinakiem 4. Gdy to nastąpi dodajemy cieciorkę i odrobinę zalewy. Całość delikatnie mieszamy i smażymy jeszcze około 1 minuty.
  • Curry z cieciorką i szpinakiem 5. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt naturalny. Całość mieszamy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Życzę smacznego ;)

Porady

Curry podajemy z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować