Curry z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś mam dla Was curry bez mięsa. Danie to jest pyszne, aromatyczne i rozgrzewające. Wege wcale nie musi być nudne, co pokazuje dzisiejszy przepis.Kocham curry pod każdą postacią, to jedno z tych dań, które mogłabym jeść codziennie (zimą i jesienią rzecz jasna;)). A Wy lubicie ?

  • 30 min

Składniki:

  • (2 porcje):
    1 średnia żółta cebula
    1 łyżka oleju roślinnego
    1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki
    1 puszka ciecierzycy
    1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
    2 - 3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    szczypta chili
    sól i pieprz
    2 - 3 cm kawałek imbiru
    garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
    + dodatkowo: ryż
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj, imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
    Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę - do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir, smaż 1 - 2 minuty ciągle mieszając.
    Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania.
    Następnie dodaj pomidory wraz zalewą (rozgnieć je na patelni) i ugotowaną ciecierzycę. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i gotuj około 10 - 15 minut - aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby - pozostałymi przyprawami.
    Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Imbir Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować