Curry z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, warzywne curry z ciecierzycą, imbirem i mlekiem kokosowym. Rozgrzewąjące, lekkie i sycące.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała cebula
    1 łyżka świeżego imbiru( mały kawałek)
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju z oliwek
    1 łyżeczka curry, przyprawy Garam masala i szczypta ostrej papryki
    szpinak mrożony, cały kubek
    2 marchewki
    pół czerwonej papryki
    puszka ciecierzycy
    puszka mleka kokosowego
    łyżka czerwonej pasty curry
    sok z jednej limonki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno kroimy. W garnku z grubym dnem rozrzewamy olej z oliwek i wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, dusimy na średnim ogniu. Dodajemy curry, Garam masala i paprykę.
    2. Szpinak, ja używam mrożonego, oczywiście można wziąć świeży, wrzucamy do garnka i chwilę dusimy. Marchewkę obieramy i kroimy w krażki, paprykę w drobną kostkę, dodajemy do szpinaku i dusimy około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy ciecierzycę, mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, sól i dusimy około 5 minut. Na końcu dodajemy sok z limetki.
    3. Serwujemy z ryżem Basmati lub chlebkami czapati.

Porady

Do dekoracji można użyć nitek chili, są przepiękne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Szpinak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować