Pyszne, warzywne curry z ciecierzycą, imbirem i mlekiem kokosowym. Rozgrzewąjące, lekkie i sycące.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 mała cebula
1 łyżka świeżego imbiru( mały kawałek)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju z oliwek
1 łyżeczka curry, przyprawy Garam masala i szczypta ostrej papryki
szpinak mrożony, cały kubek
2 marchewki
pół czerwonej papryki
puszka ciecierzycy
puszka mleka kokosowego
łyżka czerwonej pasty curry
sok z jednej limonki
szczypta soli
Curry z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno kroimy. W garnku z grubym dnem rozrzewamy olej z oliwek i wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, dusimy na średnim ogniu. Dodajemy curry, Garam masala i paprykę.
2. Szpinak, ja używam mrożonego, oczywiście można wziąć świeży, wrzucamy do garnka i chwilę dusimy. Marchewkę obieramy i kroimy w krażki, paprykę w drobną kostkę, dodajemy do szpinaku i dusimy około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy ciecierzycę, mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, sól i dusimy około 5 minut. Na końcu dodajemy sok z limetki.
3. Serwujemy z ryżem Basmati lub chlebkami czapati.
Porady
Do dekoracji można użyć nitek chili, są przepiękne.
Komentarze