Curry madras-czyli indyjska potrawka z kurczaka

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

pyszna,prosta a jakze aromatyczna potrawka..korzenie tego dania tkwia w kuchni indyjskiej-lekko zmodyfikowany przepis.mysle,ze zasmakuje amatorom kuchni indyjskiej:)

  • 60 min

Składniki:

  • 400g filetu z kurczaka pokrojonego w kostke
    250g fasolki szparagowej,oczyszczonej,przekrojonej w pol
    125g orzechow nerkowca-uprazonych
    4 cebulki dymki,pokrojone w plasterki
    100ml jogurtu balkanskiego
    100ml kwasnej smietany do gotowania-typu creme fraiche
    1 duza cebula,pokrojona w piorka
    200ml bulionu drobiowego, goracego
    2cm swiezego,startego imbiru
    3 zabki czosnku,drobno posiekane
    1 czubata lyzeczka mielonego chili
    1,5 czubatej lyzeczki mielonej kurkumy
    1/5 czubatej lyzeczki mielonego kuminu
    1,5 czubatej lyzeczki mielonej kolendry
    1,5 czubatej lyzeczki mielonej kozieradki
    1,5 czubatej lyzeczki mielonego kardamonu
    sol,pieprz,cukier do smaku
    2 lyzeczki skrobii kukurydzianej
    natka kolendry
    sok z 1 limonki
    ryz basmati do podania
    olej do smazenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry madras-czyli indyjska potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)przyprawy uprazyc na suchej patelni ok 2 min az beda aromatyczne,pilnujemy by sie nie przypalily. kurczaka doprawiamy rozgniecionym czosnkiem,startym imbirem,dodaje cebule pokrojona w piorka oraz uprazone przyprawy.dodajemy lyzke oleju i dobrze mieszamy.odstawiamy do marynowania minimum 30min.
    2) w czasie gdy kurczak sie marynuje-gotujemy ryz basmati w osolonej wodzie(ja gotuje z dodakiem platkow chili,kardamonu i liscia laurowego plus kilka ziaren kolendry,dla dodatkowego smaku.)
    3) kiedy kurczak sie zamarynowal dobrze,solimy go i dodajemy pieprzu nastepnie ,na glebokiej patelni rozgrzewamy lyzke oleju i smazymy ok 3min na duzym ogniu,tak by kurczak sie obsmazyl.nastepnie dodajemy fasolke i smazymy 5min na duzym ogniu.
    4)po 5 min dodajemy skrobie i wysmazamy ok minuty,nastepnie dodajemy goracy bulion-i doprowadzamy do wrzenia,gotujemy ok 3 min,po czym dodajemy uprazone orzechy i cebulke dymke.
    5)na koniec zabielamy jogurtem i kwasna smietana.sprawdzamy doprawienie sola,pieprzem,i dodajemy sok z limonki oraz odrobine cukru dla zbalansowania calosci.
    6)podajemy z ryzem-mozna uksztaltowac go w szklance,z obfita iloscia sosu,posypane natka kolendry. mozna podac tez z czastka limonki czy chlebkami pita:)

Porady

kurczaka mozna zamarynowac dzien wczesniej. moja wersja madras jest pikantna-mozecie zmniejszyc ilosc chili. mozna uzyc calych przypraw-zamiast mielonych,smak jest rownie dobry. wersje tego curry mozna zrobic takze z ryba czy krewetkami. Mozna tez tez dodac lisci curry czy lisci limonki kafir. powodzenia:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować