Curry madras-czyli indyjska potrawka z kurczaka

  • wyświetlono: 2951 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

pyszna,prosta a jakze aromatyczna potrawka..korzenie tego dania tkwia w kuchni indyjskiej-lekko zmodyfikowany przepis.mysle,ze zasmakuje amatorom kuchni indyjskiej:)

ScaryCanary
  • 60min

Składniki

400g filetu z kurczaka pokrojonego w kostke
250g fasolki szparagowej,oczyszczonej,przekrojonej w pol
125g orzechow nerkowca-uprazonych
4 cebulki dymki,pokrojone w plasterki
100ml jogurtu balkanskiego
100ml kwasnej smietany do gotowania-typu creme fraiche
1 duza cebula,pokrojona w piorka
200ml bulionu drobiowego, goracego
2cm swiezego,startego imbiru
3 zabki czosnku,drobno posiekane
1 czubata lyzeczka mielonego chili
1,5 czubatej lyzeczki mielonej kurkumy
1/5 czubatej lyzeczki mielonego kuminu
1,5 czubatej lyzeczki mielonej kolendry
1,5 czubatej lyzeczki mielonej kozieradki
1,5 czubatej lyzeczki mielonego kardamonu
sol,pieprz,cukier do smaku
2 lyzeczki skrobii kukurydzianej
natka kolendry
sok z 1 limonki
ryz basmati do podania
olej do smazenia.

Sposób przygotowania przepisu:

Curry madras-czyli indyjska potrawka z kurczaka

  • 1. 1)przyprawy uprazyc na suchej patelni ok 2 min az beda aromatyczne,pilnujemy by sie nie przypalily. kurczaka doprawiamy rozgniecionym czosnkiem,startym imbirem,dodaje cebule pokrojona w piorka oraz uprazone przyprawy.dodajemy lyzke oleju i dobrze mieszamy.odstawiamy do marynowania minimum 30min.
    2) w czasie gdy kurczak sie marynuje-gotujemy ryz basmati w osolonej wodzie(ja gotuje z dodakiem platkow chili,kardamonu i liscia laurowego plus kilka ziaren kolendry,dla dodatkowego smaku.)
    3) kiedy kurczak sie zamarynowal dobrze,solimy go i dodajemy pieprzu nastepnie ,na glebokiej patelni rozgrzewamy lyzke oleju i smazymy ok 3min na duzym ogniu,tak by kurczak sie obsmazyl.nastepnie dodajemy fasolke i smazymy 5min na duzym ogniu.
    4)po 5 min dodajemy skrobie i wysmazamy ok minuty,nastepnie dodajemy goracy bulion-i doprowadzamy do wrzenia,gotujemy ok 3 min,po czym dodajemy uprazone orzechy i cebulke dymke.
    5)na koniec zabielamy jogurtem i kwasna smietana.sprawdzamy doprawienie sola,pieprzem,i dodajemy sok z limonki oraz odrobine cukru dla zbalansowania calosci.
    6)podajemy z ryzem-mozna uksztaltowac go w szklance,z obfita iloscia sosu,posypane natka kolendry. mozna podac tez z czastka limonki czy chlebkami pita:)

Porady

kurczaka mozna zamarynowac dzien wczesniej.

moja wersja madras jest pikantna-mozecie zmniejszyc ilosc chili.

mozna uzyc calych przypraw-zamiast mielonych,smak jest rownie dobry.

wersje tego curry mozna zrobic takze z ryba czy krewetkami.

Mozna tez tez dodac lisci curry czy lisci limonki kafir. powodzenia:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatadania z patelnicurry madras

Komentarze

Podobne przepisy

Curry indyjskie z mango

Dodane przez: mysza75

Curry indyjskie z mango

Potrawa pachnąca Indiami, przyprawami...

Currywurst czyli niemieckie kiełbaski z curry

Dodane przez: Cukiereczek

Currywurst czyli niemieckie kiełbaski z curry

Currywurst - kiełbaski w sosie...

potrawka curry

Dodane przez: Martyna1991

Potrawka curry z indyka

Potrawka świetnie smakuje z purée...

image-215n212

Dodane przez: Magster

POTRAWKA Z INDYKA Z WARZYWAMI I CURRY

Smaczna potrawka z wykorzystaniem...

Potrawka z pieczonego kurczaka

Dodane przez: Martyna1991

Potrawka z pieczonego kurczaka

Często zostają nam resztki upieczonego...

Balchao – INDYJSKIE CURRY Z KREWETEK W POMIDORACH

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Balchao – INDYJSKIE CURRY Z KREWETEK W POMIDORACH

Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE