Curry inaczej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest to wariacja na temat curry - dodatkowo zawiera soczewicę oraz kilka słodkich dodatków. Mieszanka kuchni indyjskiej wraz z azjatycką :)

  • 40 min

Składniki:

  • - torebka brązowego ryżu
    - 50 g czerwonej soczewicy
    - puszka pomidorów krojonych
    - cebula, czosnek
    - 10 g suszonej żurawiny
    - marchewka
    - 3 łyżeczki kaparów
    - przyprawa curry(cynamon, kurkuma, pieprz, imbir, cukier, sól, gałka muszkatołowa), ziele angielskie
    - oliwa

Curry inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy aż zmięknie czyli ok 30 min. Soczewicę osobno z zielem angielskim oraz listkiem laurowym.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulkę z czosnkiem aż cebulka zmięknie. Następnie dodajemy przyprawę curry. Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy cienkie paseczki marchewki. Całość po chwili zalewamy pomidorami z puszki. Dajemy czas by składniki ładnie się połączyły
  • 3. Dodajemy na patelnię ryż wraz z soczewicą i czekamy aż całość utworzy w miarę zwartą masę. Na koniec dodajemy żurawinę i przekładamy na talerze lub do pojemnika do pracy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy