Curd truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

krem do naleśników , pierogów na słodko, lub po prostu do świeżej bułeczki

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek (oczyszczonych)
    pół cytryny
    700 g cukru
    200 g masła
    8 jajek

Curd truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki zmiksować, można przetrzeć przez sito ale ja tego nie robiłam.
    Jajka z cukrem ubić na parze , dodać sok z cytryny, i masło.
    Ubijać aż masło się rozpuści, następnie dodać zmiksowane truskawki i ciągle ubijając rozgrzać dobrze curd , ale nie zagotować, jajka powinny zagęścić krem w innym przypadku mogą się zważyć.
    Krem przelać do słoiczków i zakręcić.

    Można go podawać z placuszkami, pierożkami na słodko, naleśnikami, kluskami... itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy