Cupcakesy z piekła rodem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Aj! Niegrzeczne cupcakesy z morelowymi rogami. Powstałe z inspiracji książką "... mój diabeł stróż", w copiątkowym cyklu Przy jedzeniu się (nie) czyta!. Więcej informacji na końcu przepisu.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 115 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - masło/margaryna: 80 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 90 gramów
    - mleko: 2 łyżki
    - wiórki kokosowe: 3 łyżki
    - śmietana kremówka 30-36%: 1 opakowanie
    - cukier puder lub miód: 1 łyżeczka
    - morele: 6 sztuk
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Cupcakesy z piekła rodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia, mięciutkie masło.margarynę, jajka, cukier, kokos i mleko i wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Możesz trzepaczką albo łyżką, musi powstać gładka masa.
  • 2. Do muffinkowej formy wyłożonej papilotkami nakładaj ciasto do 3/4 wysokości zagłębienia. Wstaw do piekarnika na 20 minut (jeśli masz małe foremki, czas pieczenia może być krótszy - ok. 15 minut - musisz sprawdzać na bieżąco drewnianym patyczkiem, czy po wbiciu go w muffinka wychodzi suchy; jeśli nie - piecz dalej), aż z wierzchu staną się złociste. Wyciągnij i dobrze ostudź.
  • 3. Ubij bitą śmietanę: śmietanka musi być chłodna, dopiero co wyciągnięta z lodówki. Kiedy już będzie sztywna, dodaj cukier lub miód i jeszcze chwilę poubijaj.
  • 4. Morele umyj, wytrzyj do sucha i poprzekrawaj na połówki, usuwając ze środka pestki. takie połówki pokrój na plasterki. Musisz to zrobić nie tnąc połówkę równolegle, tylko promieniście, czyli tak, że nóż rozchodzi się od tego zagłębienia, gdzie była pestka, w kierunku skórki - w ten sposób powstaną ładne kształty przypominające kształtem księżyce, kiedy są mniejsze niż połówki. Albo rogi diabełka właśnie. Plasterki trzeba kroić bardzo cienko, bo bita śmietana nie utrzyma zbyt ciężkich morelowych rogów.
  • 5. Na wierzch muffinki nałóż małą górkę bitej śmietany, po obu stronach umieść morelowy rogi i posyp po wierzchu cynamonem zmieszanym z cukrem pudrem.
  • 6. Ciasto powstało pod wpływem inspiracji książką "... mój diabeł stróż" Haliny Janowskiej, jej recenzję i więcej przepisów na słodkości znajdziesz na moim blogu kulinarnym bookmeacookie.blogspot.com.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować