Cupcakes z wiśniami i kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka miksujemy z cukrem, dolewamy kefir i olej, a na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia produktów łyżką. Ciasto wylewamy do formy na muffinki wyłożonymi papilotkami, tak do 3/4 wysokości formy. Następnie wkładamy po 4-6 wiśni i lekko wciskamy do środka. Wiśni mrożonych nie rozmrażamy, wiśnie z kompotu odsączamy z wody. Pieczemy ok. 25 min. do suchego patyczka w 180 stopniach C. Wykładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia, a następnie wykładamy krem czekoladowy ozdobną tylką (użyłam Wiltona 1M). Cupcake tak szybko zniknęły ze stołu, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia ich przekroju :)
Krem czekoladowy:
Śmietankę podgrzewamy dodajemy czekoladę, zmniejszamy gaz i mieszamy wszystko do połączenia i całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie przelewamy do miseczki odkładamy do studzenia. Przykrywamy folią spożywczą dociskając do masy, aby nie wytworzył się kożuch. Wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przekładamy masę do misy miksera i na wysokich obrotach ubijamy masę na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego.
Komentarze