Świąteczne,mięciutkie pierniczki,obowiązkowo z cukrową posypką.Dzięki posypce ładnie wyglądają i pysznie smakują.Nie wyobrażam sobie Świąt bez własnoręcznie upieczonych pierniczków.
2 godz.
Składniki:
pół kilo mąki pszennej
szklanka miodu prawdziwego
pół szklanki oleju
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżka masła
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
12 dag cukru
1 przyprawa do piernika
lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
kolorowa cukrowa posypka
mąka pszenna do posypania stolnicy
Cukrowe pierniczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód,kakao,cukier,margarynę i przyprawę do piernika dajemy do garnka,chwilę zagotowujemy i studzimy.
2.Do mąki dajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 2 godziny
3.Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i dowolnymi foremkami wykrawamy pierniczki.Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.Studzimy.
4.Lukier:zimne białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut.Gdy lukier ma odpowiednią konsystencję dekorujemy pierniczki,posypujemy cukrową posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Komentarze