Cukrowe pierniczki.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Świąteczne,mięciutkie pierniczki,obowiązkowo z cukrową posypką.Dzięki posypce ładnie wyglądają i pysznie smakują.Nie wyobrażam sobie Świąt bez własnoręcznie upieczonych pierniczków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • pół kilo mąki pszennej
    szklanka miodu prawdziwego
    pół szklanki oleju
    2 jajka
    1 łyżka kakao
    1 łyżka masła
    1 płaska łyżka sody oczyszczonej
    12 dag cukru
    1 przyprawa do piernika
    lukier:
    1 białko
    około 1 szklanka cukru pudru
    Dodatkowo:
    kolorowa cukrowa posypka
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Cukrowe pierniczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód,kakao,cukier,margarynę i przyprawę do piernika dajemy do garnka,chwilę zagotowujemy i studzimy.
  • 2. Do mąki dajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 2 godziny
  • 3. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i dowolnymi foremkami wykrawamy pierniczki.Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.Studzimy.
  • 4. Lukier:zimne białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut.Gdy lukier ma odpowiednią konsystencję dekorujemy pierniczki,posypujemy cukrową posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować