Cukiniowy dżemik

0 (0 ocen)

Dżemik, który nadaje się do ciasta oraz do chlebka.

Składniki:

  • 1 kg cukinii
    1/4 szklanki wody
    sok z jednej cytryny
    1/2 szklanki cukru kryształu

Cukiniowy dżemik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. · Umyć i obrać cukinię, wydrążyć gniazda nasienne.
    · Pokroić cukinię na średnią kostkę (waga cukini podana jest już po pokrojeniu w kostkę).
    · Włożyć cukinię do garnka z grubym dnem i wlać wodę.
    · Smażyć cukinię do momentu rozpadnięcia się całych kostek.
    · Następnie wlać do cukini sok z jednej cytryny i dalej smażyć.
    · Kiedy masa trochę zgęstnieje dodać cukier i ponownie smażyć.
    · Gdy masa będzie już gęsta to należy wkładać ją do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i pasteryzować.
    · Smacznego !!!

    Taki cukiniowy dżem nadaje się do chleba lub bułki na śniadanie, można też wykorzystać do ciasteczek francuskich.

Komentarze

Podobne przepisy