Cukiniowo ziemniaczane kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i cebulę pokroić w kostkę.
Na patelnię wrzucić boczek, podsmażyć a następnie dodać cebulę i smażyć do zrumienienia.
Zimne ziemniaki zmielić maszynką do mięsa na drobnym sitku lub przecisnąć przez praskę.
Cukinię umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce do warzyw na drobnych oczkach.
Odcisnąć z niej sok.
2.Do miski wrzucić zmielone ziemniaku, dodać odciśniętą cukinię, obie mąki, jajko i sól i wyrobić ciasto.
Stolnicę lub blat podsypać mąką, rozwałkować na nim ciasto na grubość około 5 mm.
Wycinać kluseczki dowolnego kształtu ( ja zrobiłam kółka ).
Kluski wrzucać na wrząca, osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju.
3.Gotować od wypłynięcia minutę.
Gotowe kluski nakładać na talerze i okrasić boczkiem podsmażonym z cebulką.
Komentarze