Cukiniowo ziemniaczane kluseczki

0 (0 ocen)

super sposób przemycenia cukinii dzieciom

Składniki:

  • 450 g ziemniaków ( obranych, ugotowanych i wystudzonych )
    150 g cukinii
    1/3 szk maki ziemniaczanej
    2/3 szk mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    mąka do podsypywania
    200 g wędzonego boczku
    1 cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukiniowo ziemniaczane kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i cebulę pokroić w kostkę.
    Na patelnię wrzucić boczek, podsmażyć a następnie dodać cebulę i smażyć do zrumienienia.
    Zimne ziemniaki zmielić maszynką do mięsa na drobnym sitku lub przecisnąć przez praskę.
    Cukinię umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce do warzyw na drobnych oczkach.
    Odcisnąć z niej sok.
  • 2. Do miski wrzucić zmielone ziemniaku, dodać odciśniętą cukinię, obie mąki, jajko i sól i wyrobić ciasto.
    Stolnicę lub blat podsypać mąką, rozwałkować na nim ciasto na grubość około 5 mm.
    Wycinać kluseczki dowolnego kształtu ( ja zrobiłam kółka ).
    Kluski wrzucać na wrząca, osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju.
  • 3. Gotować od wypłynięcia minutę.
    Gotowe kluski nakładać na talerze i okrasić boczkiem podsmażonym z cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować