cukiniowo-śliwkowy dżemik z szybkowara

0 (0 ocen)

doskonale smakuje do tostów, naleśników, ciast i innych deserów...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • cukinia 2 duże zielone, śliwki 1,5 kg, woda 3 szklanki, cukier 1/2 kg, żelfix 1 opakowanie/3:1

Cukiniowo-śliwkowy dżemik z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. umyte śliwki wypestkować i włożyć do szybkowara, dodać pokrojone na kawałki cukinie ze skórką, wlać wodę...............

    zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 15 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
  • etap 2. wszystko pałką blendera zmiksować dobrze, teraz wsypać cukier, żelfix i zagotować mieszając............

    do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu

Porady

dżemik nie jest za gęsty, jeśli ma być zwarty to wody wlać 1 szklankę do szybkowara, my lubimy takie rzadsze i nie mocno słodkie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy