Cukiniowo-marchewkowe kotleciki ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebule obieramy, drobno siekamy.
Cukinię myjemy , odcinamy końce i wraz ze skórką również ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Startą cukinię przekładamy na sitko, delikatnie solimy i pozostawiamy na ok. 15 minut, aby puściła sok.
W między czasie kilka razy go odciskamy.
Marchew, cebulę oraz cukinię przekładamy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek , jajo, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy do smaku, dokładnie mieszamy. Nastepnie stopniowo dodajemy mąkę do momentu az uzyskany gęsta konsystencje.
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładam łyżką cienką warstwę ciasta, smażymy z obydwu stron na złoto.
Po usmażeniu placki odsączamy na papierowym ręczniczku, Podajemy udekorowany swiezym szczypiorkiem, smacznego
Porady
placki smakuja wysmienicie na zimno jak i na gorąco:)
mozna podawac z ulubionym sosem
Komentarze