Cukiniowe "ziemniaczki"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Efektowne "ziemniaczki" zaskoczą niejednego gościa, smakują i wyglądają wyśmienicie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 cukinia,
    1 jajko,
    ser feta 1/2 szklanki,
    koperek świeży posiekany 2 łyżki,
    maka 2 łyżki,
    bułka tarta 2/3 szklanki,
    mąka do obtoczenia,
    sól 1/2 łyżeczki,
    kminek 1/3 łyżeczki

Cukiniowe "ziemniaczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukiniowe "ziemniaczki" 1. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki (nie obieramy), usuwamy pestki i ścieramy ją na małych oczkach tarki. Odlewamy powstały podczas ścierania sok, solimy ją 2 szczyptami soli i odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie ponownie odciskamy powstały sok.
  • Cukiniowe "ziemniaczki" 2. Cukinię po odciśnięciu przekładamy do miski i dodajemy pokruszony ser feta, odmierzoną bułkę tartą, mąkę oraz posiekany drobno świeży koperek.
  • Cukiniowe "ziemniaczki" 3. Wsypujemy dodatkowo kminek, wbijamy jajko i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Cukiniowe "ziemniaczki" 4. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie kuleczki.
  • Cukiniowe "ziemniaczki" 5. Następnie kuleczki obtaczamy w mące.
  • Cukiniowe "ziemniaczki" 6. "Ziemniaczki" smażymy na wolnym ogniu w głębokim oleju na złoty kolor. Po upieczeniu przekładamy je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Porady

Świetnie smakują same (zadowolą niejednego malucha), sprawdzą się również do dań mięsnych czy przystawka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy