Cukiniowe zapiekanki

0 (0 ocen)

Dużo zdrowsze i wg mnie dużo lepsze. Doskonałe na obiad jak i kolację

Składniki:

  • a). Składniki podstawowe z zestawu A
    4 cukinie
    100g wędzonego boczku
    torebka ryżu

    b). Składnik podstawowy dodatkowy
    120g żółtego sera (u mnie ementaler)

    c). Składniki robocze
    1/2 cebuli
    olej
    kilka listków bazylii
    1 łyżeczka posiekanej natki
    2 łyżki bułki tartej

    Przyprawy:
    sól
    pieprz
    słodka papryka

    d). Dekoracja
    bazylia
    pomidorki
    roszpunka
    kiełki rzeżuchy

Cukiniowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wydrążone cukinie 1. Cukinie (najlepiej podobne rozmiary) delikatnie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek. Przekładamy miąższ do miski. Każdą połówkę cukinii wkładamy do osolonej, wrzącej wody na około 3-4 minuty po czym wkładamy do zimnej. Wycieramy ręcznikiem papierowym i układamy w naczyniu do zapiekania.
  • farsz 2. Wydrążony miąższ z cukinii smażymy na patelni do odparowania wody. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy pokrojony w drobną kosteczkę boczek i przekładamy do miski z cukinią. Dalej na tej patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i dokładamy do miski. Mieszamy i wsypujemy ryż wcześniej ugotowany na pół twardo. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Dajemy bułkę tartą, mieszamy i faszerujemy wcześniej obgotowane cukinie.
  • przed pieczeniem 3. Całość posypujemy startym żółtym serem, układamy listki bazylii i posypujemy słodką papryką.
    Wkładamy do nagrzanego do 180st piekarnika na ok. godzinę- do czasu aż cukinia zmięknie a ser się zezłoci.
  • po upieczeniu 4. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 20 min do związania się.

Porady

Podajemy z sezonowymi surówkami. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy