Cukiniowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie (najlepiej podobne rozmiary) delikatnie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek. Przekładamy miąższ do miski. Każdą połówkę cukinii wkładamy do osolonej, wrzącej wody na około 3-4 minuty po czym wkładamy do zimnej. Wycieramy ręcznikiem papierowym i układamy w naczyniu do zapiekania.
2.Wydrążony miąższ z cukinii smażymy na patelni do odparowania wody. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy pokrojony w drobną kosteczkę boczek i przekładamy do miski z cukinią. Dalej na tej patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i dokładamy do miski. Mieszamy i wsypujemy ryż wcześniej ugotowany na pół twardo. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Dajemy bułkę tartą, mieszamy i faszerujemy wcześniej obgotowane cukinie.
3.Całość posypujemy startym żółtym serem, układamy listki bazylii i posypujemy słodką papryką.
Wkładamy do nagrzanego do 180st piekarnika na ok. godzinę- do czasu aż cukinia zmięknie a ser się zezłoci.
4.Po upieczeniu odstawiamy na ok. 20 min do związania się.
Porady
Podajemy z sezonowymi surówkami.
Na drugi dzień jest jeszcze lepsze.
Komentarze