Cukiniowe vegetti z orzechowym sosem

0 (0 ocen)

Piękne i pyszne warzywne spaghetti czyli vegetti. Zielony aromatyczny sos bardzo dobrze komponuje się z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • • 4 małe cukinie
    • kilkanaście pomidorków koktajlowych
    Pesto orzechowe
    • garść liści bazylii
    • garść liści botwinki
    • 3 łyżki orzechów laskowych
    • sok z 1/2 cytryny
    • 4 łyżki oliwy
    • sól, pieprz do smaku

Cukiniowe vegetti z orzechowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukiniowe vegetti z orzechowym sosem 1. • Z cukini ściąć końcówki i zrobić "vegetti" czyli cukiniowe spaghetti za pomocą narzędzia ze zdjęcia lub bardzo drobno pokroić w cienkie paseczki.
    • Zmiksować w blenderze oliwę z bazylią i pokrojonymi liśćmi botwinki sparzonymi wcześniej wrzątkiem.
    • Dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Należy miksować powoli i pulsacyjnie, aby powstał jednolity, gęsty sos.
    • Cukiniowe vegetti i pomidorki wymieszać z sosem.
    • Ostawić na 1 godzinę do lodówki.

Porady

Można również bardzo cienko pokroić cukinię w paseczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy