Cukiniowe słodkie bułeczki

  • wyświetlono: 134 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Puszyste, drożdżowe bułeczki do odrywania idealnie sprawdzą się na śniadanie lub deser. Moje ostatnie wzbogaciłam o cukinię:). Warzywo to, jak wiadomo sprawdza się w słodkich wypiekach, więc i tutaj jej dodatek okazał się być szczałem w dziesiątkę. Polecam.

Jaga85
  • 20 porcje
  • 200min
  • Średni

Składniki

Składniki na 20 bułeczek:
• Ok 550 g mąki,
• 1 cukinia większa lub 2 młode,
• 1 szklanka mleka,
• 12 dag masła,
• 0,5 szklanki cukru,
• 3 jajka,
• Szczypta soli,
• 5 dag świeżych drożdży
Dodatkowo:
• Jajko do smarowania,
• Sól do nasolenia cukinii
Kruszonka:
• 6 łyżek cukru,
• 90 gram masła,
• 150 gram mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Cukiniowe słodkie bułeczki

  • przygotowanie cukinii1. CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 5 łyżek mąki. Gotowy rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
    Miedzy czasie cukinię myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Tak przygotowaną ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy.
  • dodanie cukinii do ciasta2. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.
    Gdy rozczyn jest już gotowy, dodajemy do niego jajka, sól, pozostały cukier oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gdy odchodzi od dłoni dodajemy do niego odciśniętą z wytworzonej wody cukinię. Całość mieszamy do połącznia się składników.
  • wyrośnięte ciasto3. Tak przygotowane ciasto drożdżowo- cukiniowe przykrywamy i pozostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
  • podział ciasta4. Między czasie przygotowujemy kruszonkę
    KRUSZONKA:
    Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania grudkowatej struktury.
    FORMOWANIE: Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Z ciasta toczymy wałek, który dzielimy następnie na 20 części.
  • przed pieczeniem5. Z każdego kawałka ciasta formujemy zgrabną bułeczkę.
    Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w czterech rzędach po pięć sztuk. Między bułeczkami powinno być po około 2 cm odstępu. Tak przygotowane smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posmarowane posypujemy kruszonką.
    Gotowe bułeczki wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika (50 °C). Pozostawiamy je w takiej temperaturze na około 15 minut by podrosły. Następnie piekarnik ustawiamy na 180°C. W tej temperaturze bułeczki pieczemy około 40 minut do zrumienienia.
    Upieczone wyjmujemy, studzimy i gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Cukiniaciasto drożdżowekruszonkaodrywane bułeczki

Komentarze

Podobne przepisy

Cukiniowe ciasto cynamonowe

Dodane przez: aicha1988

Cukiniowe ciasto cynamonowe

Puszyste i aromatyczne ciasto z...

Ciasto cukiniowe z kokosem

Dodane przez: juchab

Ciasto cukiniowe z kokosem

Ciasto warzywne z dodatkiem aromatycznego...

CIASTO CUKINIOWE Z KREMEM ANANASOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO CUKINIOWE Z KREMEM ANANASOWYM

Ucierane ciasto cukiniowe ( przypominające...

Ciasto cukiniowo-marchewkowe

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto cukiniowo-marchewkowe

Ciasto z dodatkiem cukinii robiłam...

Babka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babka cukiniowa z jeżynami

Pyszna i pulchna babka cukiniowa...

Ciasto cukiniowe z czekoladą

Dodane przez: juchab

Ciasto cukiniowe z czekoladą

Bardzo podzielne ciasto, miękkie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE