Cukiniowe słodkie bułeczki

1 (1 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszyste, drożdżowe bułeczki do odrywania idealnie sprawdzą się na śniadanie lub deser. Moje ostatnie wzbogaciłam o cukinię:). Warzywo to, jak wiadomo sprawdza się w słodkich wypiekach, więc i tutaj jej dodatek okazał się być szczałem w dziesiątkę. Polecam.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 20 bułeczek:
    • Ok 550 g mąki,
    • 1 cukinia większa lub 2 młode,
    • 1 szklanka mleka,
    • 12 dag masła,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 3 jajka,
    • Szczypta soli,
    • 5 dag świeżych drożdży
    Dodatkowo:
    • Jajko do smarowania,
    • Sól do nasolenia cukinii
    Kruszonka:
    • 6 łyżek cukru,
    • 90 gram masła,
    • 150 gram mąki
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Cukiniowe słodkie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie cukinii 1. CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 5 łyżek mąki. Gotowy rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
    Miedzy czasie cukinię myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Tak przygotowaną ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy.
  • dodanie cukinii do ciasta 2. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.
    Gdy rozczyn jest już gotowy, dodajemy do niego jajka, sól, pozostały cukier oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gdy odchodzi od dłoni dodajemy do niego odciśniętą z wytworzonej wody cukinię. Całość mieszamy do połącznia się składników.
  • wyrośnięte ciasto 3. Tak przygotowane ciasto drożdżowo- cukiniowe przykrywamy i pozostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
  • podział ciasta 4. Między czasie przygotowujemy kruszonkę
    KRUSZONKA:
    Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania grudkowatej struktury.
    FORMOWANIE: Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Z ciasta toczymy wałek, który dzielimy następnie na 20 części.
  • przed pieczeniem 5. Z każdego kawałka ciasta formujemy zgrabną bułeczkę.
    Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w czterech rzędach po pięć sztuk. Między bułeczkami powinno być po około 2 cm odstępu. Tak przygotowane smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posmarowane posypujemy kruszonką.
    Gotowe bułeczki wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika (50 °C). Pozostawiamy je w takiej temperaturze na około 15 minut by podrosły. Następnie piekarnik ustawiamy na 180°C. W tej temperaturze bułeczki pieczemy około 40 minut do zrumienienia.
    Upieczone wyjmujemy, studzimy i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować