Moje ulubione ciasto drożdżowe uwielbiam łączyć z owocami, ale też z warzywami. Doskonale smakuje m.in. z cukinią. Polecam ślimaczki podać w towarzystwie sosu czosnkowego. Smakują pysznie!
Nadzienie:
• Około 2-3 łyżki pomidorowego koncentratu lub ketchupu domowej roboty,
• 12 dag sera żółtego,
• 2-3 bardzo młode cukinie (bez pestek), żółte lub zielone (lub taka i taka),
• Pęczek natki pietruszki,
Dodatkowo:
• Jajko do smarowania ciasta,
• Majeranek do posypania ciasta
Cukiniowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mleko podgrzewamy delikatnie. W letnim rozpuszczamy drożdże. Do tak przygotowanego mleka dodajemy olej, jajka oraz przyprawy do smaku.
2.Ciasto wyrabiamy około 15 minut, dodając do niego stopniowo mąkę. Gotowe powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
3.NADZIENIE: Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy. Cukinię kroimy na cienkie paseczki.
FORMOWANIE: Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozwałkowane ciasto równomiernie smarujemy pomidorowym koncentratem i posypujemy połową sera.
4.Następnie na ciasto wkładamy warstwę pokrojonej cukinii.
5.Cukinie posypujemy resztą sera oraz natką pietruszki.
6.Całość zwijamy, formując roladę. Gotową dzielimy na 12 części.
7.Otrzymane ślimaczki układamy koło siebie w 3 rzędach po 4 w każdym ( zwojem ku górze) na przygotowanej blaszce. Tak przygotowane roladki pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Ślimaczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 min w 180˚C.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Komentarze