Cukiniowe ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Moje ulubione ciasto drożdżowe uwielbiam łączyć z owocami, ale też z warzywami. Doskonale smakuje m.in. z cukinią. Polecam ślimaczki podać w towarzystwie sosu czosnkowego. Smakują pysznie!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm
    Ciasto drożdżowe:
    • Ok 400 gram mąki,
    • 2 jajka,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • ¾ łyżeczki soli,
    • 3/4 szklanki mleka,
    • Łyżeczka majeranku,
    • 1/3 szklanki oleju,
    • 4 dag drożdży,

    Nadzienie:
    • Około 2-3 łyżki pomidorowego koncentratu lub ketchupu domowej roboty,
    • 12 dag sera żółtego,
    • 2-3 bardzo młode cukinie (bez pestek), żółte lub zielone (lub taka i taka),
    • Pęczek natki pietruszki,
    Dodatkowo:
    • Jajko do smarowania ciasta,
    • Majeranek do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta Ciasto

Cukiniowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie jajek, oleju i przypraw 1. CIASTO:
    Mleko podgrzewamy delikatnie. W letnim rozpuszczamy drożdże. Do tak przygotowanego mleka dodajemy olej, jajka oraz przyprawy do smaku.
  • wyrośnięte ciasto 2. Ciasto wyrabiamy około 15 minut, dodając do niego stopniowo mąkę. Gotowe powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
  • wyłożenie koncentratu i sera 3. NADZIENIE: Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy. Cukinię kroimy na cienkie paseczki.
    FORMOWANIE: Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozwałkowane ciasto równomiernie smarujemy pomidorowym koncentratem i posypujemy połową sera.
  • nałożenie cukinii 4. Następnie na ciasto wkładamy warstwę pokrojonej cukinii.
  • nałożenie pozostałego nadzienia 5. Cukinie posypujemy resztą sera oraz natką pietruszki.
  • podział ciasta 6. Całość zwijamy, formując roladę. Gotową dzielimy na 12 części.
  • przełożenie na blaszkę 7. Otrzymane ślimaczki układamy koło siebie w 3 rzędach po 4 w każdym ( zwojem ku górze) na przygotowanej blaszce. Tak przygotowane roladki pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Ślimaczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 min w 180˚C.
    Podajemy na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować