Cukiniowe pulpeciki w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

Smaczne warzywne pulpety w cudownie kremowym sosie , polecam! Takie "kuleczki " z cukinii można podawać z pieczonym mięsem jako zamiennik ziemniaków.

Składniki:

  • pulpety:
    mała cukinia
    3 łyżki startego sera
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki kaszy kukurydzianej
    sól, pieprz, czosnek granulowany, koperek
    jajko
    sos:
    300 g pieczarek
    100ml śmietany 30% kremówki
    2 łyżki mąki
    vegeta

Cukiniowe pulpeciki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety:
    Cukinie dokładnie szorujemy, przecinamy na pół wydrążamy pestki. Wrzucamy do blendera miksujemy na gładko. Odstawiamy na kwadrans, aby puściła sok który odlewamy. Wbijamy jajko, dosypujemy ser ,kasze i doprawiamy. Formujemy kulki, wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy ok 5 minut. Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • 2. Sos:

    Pieczarki dokładnie myjemy(można je lekko obrać) , kroimy w plasterki. Zalewamy litrem wody, gotujemy do miękkości ok 20 minut. Doprawiamy.
    W osobnym naczyniu kłaczymy mąkę i śmietanę dokładnie mieszamy aby nie było grudek, zagęszczamy sos. Polewamy pulpety. Podajemy z surówką i maronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy