Cukiniowe pulpeciki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety:
Cukinie dokładnie szorujemy, przecinamy na pół wydrążamy pestki. Wrzucamy do blendera miksujemy na gładko. Odstawiamy na kwadrans, aby puściła sok który odlewamy. Wbijamy jajko, dosypujemy ser ,kasze i doprawiamy. Formujemy kulki, wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy ok 5 minut. Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
2.Sos:
Pieczarki dokładnie myjemy(można je lekko obrać) , kroimy w plasterki. Zalewamy litrem wody, gotujemy do miękkości ok 20 minut. Doprawiamy.
W osobnym naczyniu kłaczymy mąkę i śmietanę dokładnie mieszamy aby nie było grudek, zagęszczamy sos. Polewamy pulpety. Podajemy z surówką i maronem.
Komentarze