Cukiniowe placuszki z fetą

0 (0 ocen)

„Pyszne połączenie cukinii i fety”

Składniki:

  • 30 dag cukinii, 30 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, pół szklanki mleka, 2 ząbki czosnku, 20 dag fety, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Cukiniowe placuszki z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Mleko miksujemy z żółtkami, dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Dodajemy pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy masę na gorący tłuszcz, formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Porady

Placuszki najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Można je jeszcze posypać koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy