Cukiniowe paluszki w czosnkowo serowej panierce

  • wyświetlono: 276 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wspaniała, chrupiąca, wciągająca przekąska.

ankad21
  • 6 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

2 średnie cukinie

PANIERKA:

1 szklanka bułki tartej
100 g startego sera żółtego
200 ml gęstej śmietany
2 jaja
2 ząbki czosnku
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Cukiniowe paluszki w czosnkowo serowej panierce

  • 1. Cukinie umyć, pokroić w słupki / jeśli ma ziarenka - wykroić/.
  • 2. Starty ser wymieszać z bułką tartą.
  • 3. Śmietanę wymieszać z jajkami, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 4. Słupki cukinii panierować w śmietanie, następnie w bułce tartej wymieszanej z serem.
  • 5. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 6. Piec 25 min w 180 stopniach. Ostatnie 5 min można podkręcić tempreraturę do 220 stopni.
  • 7. Można podać z sosem czosnkowym.

Porady

Cukinii nie solimy, gdyż puści sok i panierka namoknie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cukinia panierowana

Komentarze

Podobne przepisy

mozzarella

Dodane przez: Kasja1986

Paluszki z mozzarelli w szynce i cukinii

Pyszne paluszki z mozzarelli owinięte...

jajka

Dodane przez: viki2903

Jajka faszerowane w chrupiącej panierce

Jajka faszerowane w chrupiącej...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Smażona cukinia w panierce

Bardzo smaczna i szybka do wykonana...

CZOSNKOWO-SEROWE KANAPKI – wykwintne

Dodane przez: Maggie79

CZOSNKOWO-SEROWE KANAPKI – wykwintne

Przekąska idealna czyli wyrazisty...

pieczone kążki cukini

Dodane przez: Bożena Z.

Pieczone cukiniowe talaterki w papryce...

polecam pieczone cukiniowe krązki...

ziemniaki

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ziemniaczane frytki jak spaghetti w panierce

Smaczne i oryginalne frytki ziemniaczane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE