Cukiniowe muffinki

0 (0 ocen)

Pyszne, wilgotne w środku muffinki. Proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego
    300 g cukinii bez skórki i nasion
    1 czubata łyżeczka kakao
    cukier puder do posypania

Cukiniowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię mielimy w młynku do mięsa. Odstawiamy na chwilę i odlewamy nadmiar wydzielonego soku.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, cukinię i mąkę z proszkiem. Miksujemy na gładkie ciasto.
  • 3. Rozkładamy ciasto do 18 papilotek do muffinek, do połowy wysokości. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wykładamy po 1 łyżeczce ciemnego ciasta na jasne w papilotkach.
  • 4. Muffinki pieczemy 25 minut w temperaturze 160 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy według własnych upodobań.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy